Kategorie Bloga

Kategorie

Kopalnia Soli Kłodawa

Kopalnia Soli w Kłodawie to polska datująca do 1946 roku kopalnia soli kamiennej znajdująca się w miejscowości Kłodawa przy ul. Aleja 1000-lecia 2. Kopalnia kłodawa należy obecnie do czołówki największych i najgłębszych kopalń soli w Polsce i jest to jedyne miejsce w całej Europie, gdzie wydobywana jest czysta sól kamienna zarówno o barwie białej ale również jedynej w swoim rodzaju unikalnej różowej swoim wyglądem przypominającej dobrze znaną od lat Sól Himalajską i podobnie jak sól himalajska posiadającą bogaty skład mineralny. Obecnie eksploatowane złoże soli kłodawskiej jest datowane na około 250mln lat temu. Wydobywana tu sól posiada wiele zastosowań i jest stosowana niemal w całej polsce do przeznaczeń kulinarnych ale również przemysłowych jako sól drogowa, surowiec chemiczny oraz w rolnictwie jako lizawka dla zwierząt. W tym samym złożu wydobywa się również sól magnezowo-potasową stosowaną w celach głównie leczniczych. Istotnym faktem jest to, że wydobycie prowadzi się tradycyjnymi metodami górniczymi, co pozwala na bardziej efektywną eksploatację złoża oraz zachowanie naturalnych walorów i cech soli kłodawskiej. Kopalnia soli Kłodawa posiada również otwartą i najgłębiej położoną w całej Polsce trasę turystyczną (znajdującą się na 600m pod ziemią), którą można zwiedzić, żeby zapoznać się z tym fascynującym miejscem na mapie naszego kraju. Kopalnia posiada również 400km podziemnych komór oraz korytarzy a obszar pustek poeksploatacyjnych wyliczony jest na ok 20mln m3.


Sztandarowymi produktami kopalni, co nie powinno dziwić jest oczywiście sól – nas interesuje głównie sól spożywcza oraz do kąpieli. Sól spożywcza występuje w kilku wariantach, mowa tutaj o soli jodowanej, niejodowanej, drobnoziarnistej i gruboziarnistej, soli białej oraz unikalnej na całą Europę soli różowej. W ofercie sklepu MojaNatura dostępna jest głównie: sól niejodowana drobnoziarnista, sól niejodowana różowa gruboziarnista, sól niejodowana różowa drobnoziarnista oraz sole kąpielowe jak sól magnezowo potasowa. Wymienione rodzaje soli kłodawskiej mogą w 100% zastąpić inne używane przez nas rodzaje soli, niekiedy pełne jodu, doskonale nadadzą się również do przetworów.


Kopalnia soli w Kłodawie przykłada dużo uwagi do całego procesu produkcyjnego soli, dlatego wdrożyła wiele certyfikatów w cały proces produkcyjnych do których możemy zaliczyć: Certyfikat ISO 9001:2015, ISO 22000:2018 oraz certyfikaty: QS (X2), PCA, PNG, FSSC, IQNET oraz Firma Przyjazna Naturze. Na stronie producenta można również znaleźć średnie składy chemiczne Soli Kłodawskiej zarówno białej jak i różowej.


Zdecydowanie polecamy wypróbowanie soli kłodawskiej w swoim domu. Sól kłodawska niejodowana doskonale odnajdzie się w waszej kuchni a kupując ją wspieramy oczywiście polską kopalnie soli z wieloletnią tradycją i historią.