Kategorie

Natur-Vit - Producent ziół, herbat i suplementów diety

Firma Natur-Vit występująca także na rynku jako Natura Wita sp. z.o.o. z Koperni niewielkiej miejscowości w powiecie pińczowskim, specjalizujące się w uprawie, skupie, przetwórstwie i sprzedaży surowców zielarskich o dobroczynnym działaniu oraz uświadamia nam jak możemy je przetwarzać i wykorzystywać, również w kuchni. Firma działa już od 1993 roku, ale tradycje upraw w są znacznie dłuższe.  Początek wziął się od mięty, którą około 60 lat temu sprowadzono z Anglii. Była to pierwsza sadzonka odmiany Mitchan. To była taka sadzonka „ekstra”. Od niej zaczęła się cała uprawa. Posadzono plantację, później roślinki do uprawy brali okoliczni rolnicy.  Gospodarstwo zajmuje około 400 hektarów, ale rośliny czy też surowiec zielarski skupowane są też od okolicznych rolników, a niektóre produkty w ofercie Natutra Wita importowane są z zagranicy. Firma posiada plantację 30 hektarów czarnego bzu, tyle samo jarzębiny, o połowę mniej aronii, około 7-8 hektarów głogu, 6 rokitnika, 5 morwy białej. Sadzą też jeżyny, malinę, rumianek, porzeczkę, uprawiają grykę, nagietek. Jako jedyni w Polsce uprawiają lipę, kolejna najbliższa, ale znacznie na mniejszą skalę, jest plantacja we Francji.


Wyprodukowany surowiec wykorzystywany jest w główniej mierze w formie suszonej, do produkcji herbatek i ziół sypanych. Natur-Vit współpracuje również z firmami farmaceutycznymi, kosmetycznymi, dostarcza zioła firmom zajmującym się branżą spożywczą, a także paszową. Jak mówi właściciel Marek Pałacha "właściwie od 20 lat nie stosuję żadnych antybiotyków, leczę się wyłącznie naturalnymi sposobami. Nie mam też poważnych problemów ze zdrowiem, raczej pojawiają się wyłącznie przelotne przeziębienia. Może to zasługa ziół?" Zioła mogą okazać się też niezastąpione w kuchni… Nietóre z przypraw oprócz walorów smakowych, będą dobrze działały także na nasze zdrowie. Mało kto wie, że łupina łuski babki i gryki mielonej obniżają cukier. Wśród klientów mam wielu cukrzyków, którzy wcześniej musieli podawać sobie insulinę, ale gdy zaczęli używać babki i gryki – przestali. Cukier można też sobie uregulować za pomocą liści morwy białej. Dodatkowo jest smaczna, lubią ją także dzieci."

na stronę