Kategorie Bloga

Kategorie

Ocet jabłkowy - kupić czy zrobić samodzielnie? - Instrukcja Krok po Kroku

Ocet jabłkowy - kupić czy zrobić samodzielnie? - Instrukcja Krok po Kroku
Napiszemy krok po kroku jak w domu Ocet z jabłek zrobić samodzielnie, i na co zwracać uwagę aby nie popełnić błędów i nie być zmuszonym do kolejnej próby. Z angielskiego Apple vinegar lub niemieckiego Apfelessig czyli Ocet jabłkowy, to produkt całkowicie naturalny, który ma szereg zastosowań, niezależnie od tego, czy pijemy go w celach prozdrowotnych, czy używamy go do czyszczenia w domu.

Jeśli używamy dużo octu jabłkowego, kupowanie go może szybko stać się bardzo kosztowne. Znając odpowiednie proporcje i czas potrzebny na fermentację octu, możemy zaoszczędzić, łatwo zmieniając jabłka w ocet. Najlepiej jeśli mamy własne jabłka. No i oczywiście co swoje to swoje :-)

Tworzenie bazy cydrowej

Baza Cydrowa jest nam potrzebna do dalszej fermentacji octowej. Jest pierwszą fazą przygotowania octu.

1.Należy wybrać wysokiej jakości jabłka. Mimo, iż wykorzystamy je do fermentacji przez długi czas, wybrane przez nas jabłka mogą znacząco kształtować smak gotowego octu. Wybierzmy jabłka najlepsze dostępne, aby uzyskać super ocet jabłkowy.

  • Aby uzyskać bardziej złożony i głęboki ocet na końcu, warto jest próbować użyć kombinacji różnych jabłek. Użyjmy na przykład dwóch słodkich odmian, takich jak Golden Delicious lub Gala, z jednym jabłkiem o bardziej intensywnym smaku, takim jak McIntosh lub Liberty, na nieco ostrzejszy ocet.
  • Zamiast używać całych jabłek, można zachować skrawki jabłek używanych w innych potrawach. Jedno całe jabłko jest mniej więcej równoważne skrawkom dwóch jabłek. Można przetrzymać skórkę, rdzeń i inne resztki w zamrażarce, aż będziesz gotowy do użycia ich do produkcji octu.

2.Myjemy jabłka w zimnej wodzie. Zawsze dobrze jest umyć owoce i warzywa przed jedzeniem, tak samo jest podczas gotowania lub fermentacji. Zafundujmy swoim jabłkom dokładną kąpiel i szorujmy je zimną wodą, aby usunąć wszystko, czego nie chcemy mieć w occie.

  • Można użyć dowolnej liczby jabłek, z których chcesz zrobić ocet jabłkowy. Im więcej używamy, tym więcej octu otrzymamy! Jeśli dopiero zaczynacie tworzyć własny ocet jabłkowy, spróbujcie użyć około trzech jabłek za pierwszym razem.To da Wam dobrą ilość octu, ale nie narazi zbyt wiele, jeśli coś pójdzie nie tak.
  • Jeśli używacie skrawków jabłek, pamiętajcie aby umyć całe jabłka, zanim oddzielimy resztki jabłek.

3.Pokrójmy jabłka na małe kostki. Im więcej powierzchni jabłka odsłaniamy, tym szybciej fermentuje ocet. Za pomocą czystego noża pokrójcie jabłka na kostki o wymiarach około 2,5 cm, pozostawiając w nich skórkę i rdzeń.

  • Jeśli używamy skrawków z innych części z jabłek, nie musimy ich więcej kroić.

4. Wsadzamy jabłka do szklanego słoika. Ponieważ jabłka będą fermentować do 3 miesięcy, należy umieścić je w naprawdę czystym a nawet sterylnym, szerokim szklanym słoiku. Jabłka nie powinny wypełniać słoika więcej niż ¾, więc większe naczynie czy słoik powinny być idealne

  • Nigdy nie używajcie pojemników ze stali nierdzewnej do fermentacji octu. W miarę fermentacji jabłek kwasowość octu może w długim czasie jednak uszkodzić stal lub nadać octowi metaliczny smak.

5. Zalewamy jabłka wodą. Upewnijcie się, że jabłka są całkowicie przykryte wodą, ponieważ każde odkryte jabłko zacznie raczej gnić niż fermentować w occie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty i być bezpiecznym używajmy filtrowanej lub mineralnej wody, która będzie wolna od wszelkich zanieczyszczeń biologicznych, które mogłyby nam zniszczyć fermentujący ocet.

  • Do słoika z trzema dużymi jabłkami potrzeba około 800 mililitrów wody. Używajcie jej mniej lub więcej, tyle ile faktycznie potrzeba.
  • Zawsze lepiej jest dodawać więcej wody niż za mało. Jeśli dodaliście za dużo wody, ocet jabłkowy może być nieco słabszy lub będzie fermentował dłużej. Jeśli nie dodamy wystarczającej ilości wody, niektóre jabłka zostaną odsłonięte i mogą zacząć gnić co wiąże się często z całkowitym zniszczeniem Waszego nastawu octu jabłkowego.

6. Dodajemy 1 łyżeczkę (4 gramy) cukru na każde jabłko. Dokładnie wymieszajcie mieszaninę, aby upewnić się, że wszystko łączy się w pełni. Cukier będzie fermentował i zamieni się w alkohol, dzięki czemu powstały cydr jabłkowy w fermentacji octowej stanie się ostatecznie octem jabłkowym. Do tego najlepiej nadaje się cukier, ale jeśli wolicie, można ostatecznie też użyć miodu.

7. Przykrywamy słoik gazą aby był dostęp tlenu/powietrza. W miarę jak jabłka fermentują do powstającego cydru i ewentualnie octu, mieszanina nadal będzie musiała oddychać. Użyjcie kawałka gazy układając ją dookoła gwintu słoika i mocując za pomocą gumki aptekaczki :-). Pozwoli to na uwolnienie gazów podczas procesu fermentacji.

Fermentacja octu

1.Trzymajcie słoik w ciepłym, ciemnym miejscu. Znajdźcie takie miejsce, aby Wasz ocet można było tam pozostawić do fermentacji przez długi czas, gdzie nie ten proces zakłócony. Przechowujcie nastaw na dole lub na górze spiżarni, w rogu kuchni lub w innym miejscu, w którym nie będzie narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Każdy dom ma na pewno takie swoje, idealne miejsce.

  • Słoik powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, która wynosi około 21 °C.

2. Mieszajcie mieszaninę co jakiś czas początkowo nawet codziennie. Mieszanie mieszaniny pomoże w procesie fermentacji, a także przesunie jabłka w słoiku. Mieszajcie nastaw drewnianą łyżką raz lub dwa razy dziennie przez pierwszy tydzień lub dwa. Nie przejmujmy się zbytnio, jeśli któregoś dnia tego nie zrobicie, pod warunkiem, że będziecie regularnie mieszali swój nastaw.

  • Jeśli zauważycie, że jabłka wyrastają z wody, użyjcie kamienia lub czegoś innego, aby je lekko zanurzyć i upewnić się, że są pod wodą. Można użyć czegoś szklanego lub na przykład talerzyka porcelanowego

3. Poczekajmy, aż jabłka opadną na dno słoika. Sprawdzając codziennie słoik, zwracajcie uwagę na bąbelki wskazujące na proces fermentacji. Po tygodniu lub dwóch jabłka całkowicie opadają na dno słoika. Oznacza to, że jabłka zostały sfermentowane i nie są już potrzebne do dalszej produkcji octu.

  • Jeśli zauważycie powstające szumowiny na wierzchu słoika,  wyrzućcie je.

4. Odcedźcie opadłe na dno jabłka jabłka z cydru i wlejcie cydr do słoika. Użyjcie plastikowego sita lub gazy, aby wyciągnąć jabłka z cydru. Jak w przypadku każdego innego kroku, raczej unikajmy używania metalowych elementów, ponieważ mogą one zaburzyć lub całkiem zrujnować proces fermentacji. Wlejcie cydr z powrotem do słoika, przykryjcie gazą, zabezpieczcie gumką i włóżmy z powrotem do tego samego ciepłego, ciemnego miejsca w Waszym domu.

  • Po odcedzeniu jabłek z cydru należy je wyrzucić. Nie nadają się do jedzenia po sfermentowaniu.

5.Pozostawcie cydr do fermentacji przez 3 do 6 tygodni, mieszając go co kilka dni. W tym czasie zawierający alkohol cydr jabłkowy zacznie zamieniać się w ocet jabłkowy. Wymieszajcie słoik co kilka dni.

  • W tym czasie zapach słodkiego cydru powinien zacząć nabierać nieco bardziej pikantnego aromatu. To znak, że fermentacja działa, a cydr staje się octem.
  • Im dłużej poddajecie ocet fermentacji, tym silniejszy będzie smak i posmak. Po około 3 tygodniach fermentacji zacznijcie próbować Waszego octu, do momentu aż jego smak osiągnie pożądany przez Was smak i kwasowość.
  • Długość procesu fermentacji będzie się różnić w zależności od klimatu a także pory roku, w którym jesteśmy. Latem fermentacja zajmie mniej czasu. W zimie prawdopodobnie potrwa trochę dłużej.

6. Przelewamy gotowy ocet do szklanego słoika lub butelki z zakrętką i tak przechowujemy. Użyjcie czystego, sterylizowanego naczynia ze szczelną zakrętką, aby zatrzymać proces fermentacji i zachować świeżość octu. Przechowując ocet w lodówce nigdy nie powinien Wam się zepsuć.

  • Utrzymanie octu w lodówce powinno przerwać proces fermentacji, ale jeśli zostanie wystarczająco długo, może być kontynuowane. Jeśli ocet stanie się zbyt silny, dodajcie odrobinę wody, aby rozcieńczyć go do pożądanej kwasowości.
  • O ile ocet jabłkowy można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej, będzie on nadal fermentował, jeśli to zrobicie.
  • Jeśli na powierzchni Waszego octu powstanie galaretowata kropelka, jest powód do świętowania, a nie zmartwienia. Jest to tak zwana „matka” octu i może być wykorzystana do zaszczepiania przyszłych partii octu jabłkowego. Dodaj "matkę" w tym samym czasie co jabłka, aby przyspieszyć proces fermentacji w kolejnym nastawie octu jabłkowego.

Trochę tego jest, ale jak we wszystkim najważniejsza staje się praktyka i kiedyś trzeba wszystko zrobić ten pierwszy raz. Dlatego staraliśmy się wszystko napisać krok po kroku aby poszło łatwo i abyście za pierwszym razem nie zapłacili tzw. FRYCOWEGO. Jeżeli octu nie używacie tak często można skorzystać z gotowego na przykład tego produktu: Ocet jabłkowy BIO 750ml VOELKEL

Udostępnij Znajomym :

Dodaj odpowiedź

* Imię:
* E-mail: (nie zostanie opublikowany)
   WWW: (adres strony http://)
* Komentarz:
Kod obrazka