Kategorie Bloga

Kategorie

Sól kłodawska niejodowana czy himalajska co wybrać?

Sól kłodawska niejodowana czy himalajska co wybrać?
Sól himalajska różowa pochodzi ze wschodniego pasma Karakorum w Himalajach. W przeciwieństwie do soli kuchennej nie jest przetwarzana i czyszczona chemicznie, dlatego według wielu źródeł stanowi najzdrowszą sól na naszej planecie.

Ten rodzaj soli jest w pełni czysty, bowiem powstawał i krystalizował się kilkadziesiąt milionów lat temu, gdy powietrze nie było skażone tak jak dziś. Ta znana sól krystaliczna wydobywana metodą płukania i suszenia zawiera podobno 84 minerały, które posiadają cenne właściwości. Sól Kłodawska różowa nie jest poddawana takiemu procesowi i jest jedynie po wydobyciu metodą urobku kopalnianego mielona i frakcjonowana na granulacje – czyli jest całkowicie naturalna. Nie jest też jodowana. Różowa sól Kłodawska występuje w niewielkiej części pokładów kopalni, dlatego jej wydobycie nie jest tak masowe jak soli białej kamiennej i dlatego jest w wyższej cenie.

Ale czy sól Himalajska jest ona lepsza od na przykład występującej rodzimej Soli kamiennej Kłodawskiej czy Wielickiej? Według mnie niekoniecznie. Bo te drugie to także sole pochodzące z prehistorycznego morza Cechsztyńskiego. Ich wyparowanie około 250 mln lat temu dało pokłady soli zalegające zazwyczaj bardzo głęboko. Niektóre z tych pokładów w wyniku wypiętrzeń znalazły się na głębokościach umożliwiających ich wydobycie. Tak jest właśnie w przypadku soli Kłodawskiej, Bocheńskiej czy soli Wielickiej.

Dlaczego sole z czasów prehistorycznych takie jak sól Himalajska czy sól Kłodawska możemy uznać za lepsze na przykład od soli morskiej o której też się dużo mówi?

To proste. W czasach prehistorycznych w których powstawały pokłady soli z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że ilość zanieczyszczeń występujących w złożach wód była zdecydowanie mniejsza niż w morzach z których pochodzi aktualnie wydobywana sól morska.

Czy kolor różowy soli oznacza że jest ona bogatsza w składniki od soli białej czy też szarawej?

Na pewno w soli różowej jest więcej żelaza i to z jego obecności wynika taki właśnie kolor. Ale jeżeli chodzi o pozostałe minerały to poza miedzią która może dawać zielonkawo turkusową barwę pozostałe minerały nie zmieniają istotnie barwy. Tak więc podejmując się oceny wartości soli należałoby ją poddać szczegółowej analizie pierwiastkowej, a i tak z pewnością sól pochodząca z jednej kopalni w zależności od głębokości i fragmentu złoża będzie mogła się między sobą istotnie różnić.

W Kłodawie występują podobnie jak w pakistańskiej soli Himalajskiej fragmenty złoża bogatsze na przykład w żelazo i sól pochodząca z tych fragmentów ma piękny różowy kolor. Sól himalajska różowa tak samo jak Sól Kłodawska znajduje zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej i kosmetyce. Stosowanie tego gatunku soli korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę. Można jej używać profilaktycznie oraz leczniczo. Minerały, które zawiera, m.in.: wodór, fosfor, siarka, wapno, węgiel, miedź, tytan, aluminium, zapewniają sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Warto zastąpić tradycyjną sól kuchenną solą himalajską, albo naszą krajową solą Kłodawską, bowiem nie tylko świetnie podkreśla smak potraw, lecz przede wszystkim różni się od zwykłego jednorodnego chlorku sodu. Należy pamiętać że jest ona niejodowana, ale można kupić też jodowaną jeżeli ktoś takiej chce używać.

Sól każda naturalna kamienna czy to Himalajska czy też Kłodawska może być z powodzeniem stosowana jako składnik solanek przy zabiegach i kuracjach medycznych. Znajduje zastosowanie podczas leczenia podrażnień skóry, problemów ze stawami a także regeneracji i poprawy jędrności skóry. Peeling z użyciem soli gruboziarnistej to znany zabieg kosmetyczny. Sól znalazła zastosowanie w kąpielach kosmetycznych, regeneracyjnych oraz odtruwających. Sól Kamienna bogata w minerały i mikropierwiastki może również okazać się pomocna podczas kataru, trądziku, infekcji uszu czy bólu gardła. Płukanie ust doskonale odkaża jamę ustną niwelując brzydki zapach. Sól Kłodawska niejodowana jest opisywana przez samego producenta jako sól do przetworów. Z czego to wynika. Otóż sól jodowana znacznie gorzej zachowuje się w procesie kiszenia na przykład ogórków. Bardzo ważne dla kiszenia są odmiana ogórków, jakość wody użytej do kiszenia a także rodzaj soli. Jeżeli chodzi o odmianę ogórków ja używam wyłącznie odmiany Śremski F1, wodę najlepiej mieć ze studni, a soli używam Kłodawskiej niejodowanej. Przepis na moje ogórki kiszone znajdziecie w opisie do Soli Kłodawskiej na sklepie MojaNatura.pl. Ta sól mowa o naturalnej kamiennej nie zawiera antyzbrylaczy i dlatego zdarza się że w woreczku ulega ona stwardnieniu, pomimo że jest całkiem niedawno zmielona. Wynika to z dodatkowej wilgoci która dostaje się w procesie pakowania. Wtedy wystarczy stuknąć niż o stół i z powrotem wraca do sypkiej postaci. Sól kamienna nie posiada terminu ważności, dlatego nie szukajcie go na opakowaniu. Skoro przeleżała w ziemi miliony lat, to dlaczego w rok czy dwa lata po wydobyciu miałaby się zepsuć :-)

Należy z rozsądkiem podchodzić do samego spożywania soli, bo bez względu czy jest to sól kamienna wartościowa czy też sól spożywcza zawsze jej zbyt duże spożycie może prowadzić do zaburzeń gospodarki wodnej i elektrolitowej a w szczególności do podniesienia ciśnienia krwi. Tak więc nie można traktować soli Himalajskiej jako panaceum na zdrowie i nie spożywać więcej jak 5-7 gram dziennie. Chlorek Sodu NaCl

W moim sklepie znajdziecie zarówno Sól Himalajską jak i Sól Kłodawską niejodowaną  A Wy? Której soli używacie? I czy już odstawiliście chemiczną sól spożywczą jodowaną na rzecz soli Himalajskiej lub Kłodawskiej? Pozdrawiam, Agnieszka W.

Udostępnij Znajomym :

1 komentarzy

    • Avatar
      Teresa
      maj 4, 2024

      Okazuje sie,ze w soli himalajskiej jest rowniez olow,rtec I inne metale ciezkie,wiec nie jest zdrowa jak opisuja

Dodaj odpowiedź

* Imię:
* E-mail: (nie zostanie opublikowany)
   WWW: (adres strony http://)
* Komentarz:
Kod obrazka