Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
8009004800212
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ekologiczny miód z kasztanowca i kasztana zwany też miodem kasztanowm charakteryzuje się mocno intensywną ciemno-bursztynowym kolorem i lekko gorzkawym smakiem. Miód kasztanowy polecany jest przede wszystkim tym, którzy preferują wyrazisty smak i aromat. Najlepiej nadaje się on jako dodatek do chleba oraz serów. Miód Alce Nero nie jest w żaden sposób pasteryzowany, czy też utrwalany termicznie oraz stabilizowany chemicznie a jego produkcja jest kontrolowana jakościowo.
Miód kasztanowy-jest specyficznym rodzajem miodu mieszanego. Pszczoły zbierają go z dwóch gatunków kasztanowca: Kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum) i kasztana jadalnego (Castanea sativa). Pszczoła zbiera dwa pożytki: spadź oraz nektaz kwiatowy. Rodzimym terenem pozyskiwania miodu kasztanowego są Włochy i Francja. Miód ten jest produkowany zazwyczaj w ekologicznych pasiekach. Cechuje go także dość intensywny i słodki zapach kwiatu kasztanowca.
Miód kasztanowy podobnie jak pozostałe miody spadziowe krystalizuje bardzo wolno, długo zachowując swoje właściwości. Oczyszcza organizm i działa wzmacniająco. Jest SZCZEGÓLNIE przydatny w zwalczaniu anemii i chorób układu krążenia. Znamą propagatorką miodu ksztanowego była św. Hildegarda. Zalecała ona spożywanie miodu kasztanowego w kompozycji z mąką kasztanową, uzyskaną z mielonych kasztanów jadalnych na dolegliwości pochodząa z układu trawiennego i wątroby.
Składniki:
Miód kasztanowy*.
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 000902.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 322 kJ / 136 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 0.00 g
węglowodany - 80.20 g
białko - 0.20 g
SZCZEGÓŁY
Certyfikat bio : jest
Inne filtry : PRODUKT WEGETARIAŃSKI
Kraj producenta : Włochy
Kraj pochodzenia składników : Włochy