Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5907591923129
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Potoczna nazwa „ lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica ,lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „ na zimno”. Pamiętają go obecni 70-80 latkowie jako nieodłączny smak swojego dzieciństwa. Podawano go z chlebem , cebulą i solą. Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, kolor zaś złocisty. Ponieważ jest bogaty w naturalne antyutleniacze, np. witaminę E, jego trwałość pomimo wysokiej zawartości kwasu omega-3 jest wyższa od oleju lnianego do diety dr Budwig. Olej z lnianki zawiera od 33-36% kwasu ?-linolenowego (Niewiadomski 1984). Olej z lnianki zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20% sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go w stosunku do innych olejów. W/w kwasy tłuszczowe oraz witamina E wpływają korzystnie na poprawę naszego zdrowia. Wspomagają układ krążenia, chroniąc przed konsekwencjami miażdżycy, tj zawałom serca i udarom. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych ( pochodzenia zwierzęcego) pozwalają obniżyć poziom „ złego” cholesterolu.
Skład
Skład kwasów tłuszczowych w tym oleju jest dla nas bardzo korzystny, gdyż zawiera on około 90% (!) nienasyconych kwasów tłuszczowych ( około 54% omega 3 i 36% omega 9). Kwasy nasycone stanowią zaledwie około 10-11%.
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900kcal(3700kJ)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
białko:0g ,
węglowodany:0g ,
tłuszcz:100g
Zastosowanie
Polecany do spożywania na zimno do sałatek, surówek, potraw spożywanych na zimno. Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami.
Pojemność:
250ml
Producent:
OLVITA