Kategorie Bloga

Główna

Olej z Ogórecznika Lekarskiego zimnotłoczony nierafinowany nieoczyszczony 100ml OLVITA

5907591923587

OLVITA »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Produkt chwilowo niedostępny

38,00 zł

Więcej informacji

Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis). Jest to roślina jednoroczna uprawiana w Polsce, należąca do rodziny ogórecznikowatych. Zaliczany jest do grupy bioolejów z uwagi na najbogatszą zawartość kwasu gamma linolenowego (GLA) na poziomie 21–25%,(Zadernowski i in. 2002). Olej ogórecznikowy ze względu na wysoką zawartość kwasu GLA w odróżnieniu od standartowych olejów roślinnych przewyższa ich wartość żywieniową. Olej ogórecznikowy z uwagi na kwas GLA może poprzez dietę spełniać funkcję protezy biochemicznej usprawniającej metabolizm kwasów tłuszczowych szeregu n-6 i n-3 w przypadkach kiedy z różnych przyczyn osłabieniu uległa aktywność enzymu delta-6 desaturazy na drodze metabolicznej przemiany kwasów tłuszczowych (Horrobin1992, Bolesławska 2006 i in) .

Olej z ogórecznika zimnotłoczony pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion ogórecznika lekarskiego.Ogórecznik lekarski to roślina należąca do gatunku ogórecznikowatych. Za kolebkę jej pochodzenia uznaje się kraje śródziemnomorskie, jednak z czasem ewoluowała i obecnie jest z powodzeniem uprawiana w Europie. Zaliczana jest do rośłin miododajnych. Nasiona znajdują zastosowanie w tłoczeniu oleju spożywczego, zaś pozostałe części rośliny mają szerokie zastosowanie wspomagające w przemyśle medycznym i kosmetycznym.

Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.

Składniki: Olej z ogórecznika zimnotłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

Olej z ogórecznika charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych ( 85 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych 59 g/100 g),
– obecność rzadko występującego cennego kwasu gamma-linolenowego GLA (17 g/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, koktajli, lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.

Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej z ogórecznika jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.

Wartość odżywczaw 100gw porcji: 1 łyżeczka (4g)% RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 148 kJ/ 36 kcal 2%
Tłuszcz 100g 4g 6%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 15g 1g 5%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 27g 1g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 59g 2g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
kwas linolowy LA (omega-6) 37 g/100 g
kwas oleinowy (omega-9) 18 g/100 g>

kwas gamma – linolenowy (GLA) 18 – 22 g/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu.

Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej z ogórecznika jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.

Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml

Kraj pochodzenia: Polska/ Anglia

Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.

Waga 0.35 kg
Producent:

Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno

Produkty powiązane