Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5907591923419
Zapytaj o produktProdukt chwilowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Olej z moreli to produkt 100 % naturalny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno w niskiej temperaturze (w przedziale od +35 do +40°C) pestek moreli. Dzięki temu olej zachowuje cenne składniki bioaktywne i wartości odżywcze. Olej o niezwykłym marcepanowo-migdałowym smaku do codziennego zastosowania w diecie i kosmetyce.
Olej z pestek moreli – cena tym korzystniejsza im większe opakowanie.
Olej z pestek moreli – skład i właściwości
Olej z pestek moreli charakteryzuje się:
Zawiera zatem zaledwie 6 g (w 100 g oleju) tłuszczów nasyconych i tym samym zalicza się do wąskiego grona olejów polecanych przy chorobach układu krążenia, np.: wysokim poziomie cholesterolu. Następstwem takiego stanu może być miażdżyca tętnic czy zawał serca. Aby zmniejszyć ryzyko takich konsekwencji, warto wprowadzić do codziennej diety tłuszcze nienasycone. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Olej z pestek moreli, podobnie jak oliwa z oliwek, doskonale wpisuje się w dietę śródziemnomorską.
Warto pamiętać, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z pestek moreli – jak powstaje?
Olej z moreli powstaje w wyniku tłoczenia na zimno z pestki moreli pochodzących z Turcji. Jest produktem 100 % naturalnym i jednoskładnikowym. Temperatura tłoczenia oleju na zimno nie przekracza + 40°C, dzięki czemu olej nie traci naturalnych, wartościowych substancji aktywnych. Każda partia oleju posiada świadectwo dokumentujące poziom kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie zagwarantować stale wysoką jakość produktu.
W trosce o stabilność nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E (ochrona przed światłem) olej morelowy konfekcjonujemy w butelki z brązowego szkła i magazynujemy w optymalnych warunkach.
Olej z moreli – gdzie kupić?
Ol’Vita to polski producent olejów tłoczonych na zimno. Naszym priorytetem jest zapewnienie konsumentom produktów o stale wysokiej jakości, tj.: systematycznie badanych, stabilnych i wartościowych pod względem odżywczym i prozdrowotnym.
Olej z pestek moreli można zakupić bezpośrednio w naszym sklepie internetowym lub za pośrednictwem sklepów: zielarsko-medycznych, ze zdrową żywnością czy aptek na terenie całego kraju.
Warto wiedzieć
Dla kogo: Produkt polecany dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i naturalną witaminę E.
Kolor: jasnożółty/ słomkowy Zapach: delikatny lekko marcepanowo-migdałowy, przyjemny
Smak: podobnie jak zapach, niezbyt dominujący
Kolor, smak i zapach mogą nieznacznie różnić się między partiami oleju. Zależy to od wielu naturalnych czynników, np.: region uprawy nasion, rodzaj gleby, ilość dni słonecznych, odmiana nasion, itp.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia podany jest zawsze na tylnej etykiecie. Podana data dotyczy zarówno produktu otwartego jak i oryginalnie zamkniętego.
Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data, tym mniej stabilny produkt.
Przechowywanie: Olej z moreli należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.
Osad: Produkt nie powinien zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może delikatnie mętnieć lub wytracać się biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.
Olej z pestek moreli – zastosowanie
Olej ten można spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub stosować do namaczania pieczywa. Ponadto ze względu na delikatny kolor i niezbyt dominujący smak oleju idealnie komponuje się z sałatkami, surówkami, koktajlami. Ze względu na swój marcepanowo-migdałowy smak i zapach znajdzie zastosowanie jako dodatek do deserów i słodkich przekąsek. Podobnie jak olej z pestek wiśni – wprost idealny składnik do własnoręcznie wytworzonego marcepanu ?
Sugerowana porcja 1 łyżeczka = ok 4 g/ dobę
Należy pamiętać, iż oleje zimno tłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości. Zdecydowanie nie nadają się do smażenia.
Olej z moreli – zastosowanie w kosmetyce
Olej z pestek moreli na twarz i ciało ? Wcale nie dziwi nas wszechobecny zachwyt tym olejem w kosmetyce naturalnej. Jest niezwykle lekki, szybko się wchłania i pozostawia ten słodki marcepanowy zapach ?. Szczególnie polecany jest do cery suchej i wrażliwej. Odżywia, wygładza i uelastycznia skórę, dając uczucie większej jędrności. Delikatna skóra pod oczami z pewnością odwdzięczy się za ten 100 % naturalny kosmetyk.
Warto wspomnieć o masażach, olej z pestek moreli doskonale się do tego nadaje. Wystarczy delikatnie podgrzać go w ciepłej kąpieli wodnej (do 40 °C), wręczyć osobie wykonującej masaż i…oddać się tej cudownej chwili ?
Olej z pestek moreli na włosy to jego kolejne zastosowanie. Sprawdzi się w pielęgnacji włosów średnioporowatych, czyli trochę zniszczonych, ale nie przesuszonych całkowicie. Olej będzie odżywiał włosy i pozostawiał na nich delikatną powłoczkę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo rozwiąże problem z rozczesywaniem splątanych kosmków.
Produkt ten w formie kosmetycznej (50 ml) zaopatrzony jest w szklaną pipetę z ssawką, która ułatwi higieniczną aplikację oleju na skórę.
Oferowany kosmetyk jest produktem posiadającym pozytywną Ocenę Bezpieczeństwa Kosmetyku i zarejestrowany w CPNP pod numerem:1846970
Dlaczego warto sięgnąć po oleje Ol’Vita?
Składniki:
Olej z pestek moreli zimno tłoczony, nieoczyszczony
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy
Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 1 łyżecza (4g) | % RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 148 kJ/ 36 kcal | 2% |
Tłuszcz | 100g | 4g | 6% |
W tym: | |||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6g | 0g | 0% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 63g | 3g | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 29g | 1g | - |
Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
W tym cukry | 0g | 0g | 0% |
Białko | 0g | 0g | 0% |
Sól | 0g | 0g | 0% |
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
kwas linolowy LA (omega-6) 29 g/100 g
kwas oleinowy (omega-9) 63 g/100 g
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej z pestek moreli jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml
Kraj pochodzenia: Turcja
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia.
Waga | 0.6 kg |
---|---|
Producent: |
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno |