Kategorie Bloga

Główna

Olej ze słodkich Migdałów zimnotłoczony nierafinowany nieoczyszczony 250ml OLVITA

5903111707194

OLVITA »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Dostępny

Ostatnie egzemplarze!

66,20 zł

Więcej informacji

Olej migdałowy wytłaczamy na zimno ze starannie wyselekcjonowanego surowca. Do tłoczenia używamy całe migdały, nieblanszowane i nieprażone. Świadomie pomijamy proces tłoczenia, a wszystko po to, by nie tracić cennych substancji aktywnych i witaminy E.
Olej z nieprażonych migdałów posiada bardzo delikatny smak i zapach oraz słomkowo- żółty kolor. Należy znacząco podkreślić różnicę pomiędzy olejkiem migdałowym (do ciasta), a olejem migdałowym. Są to dwa różne produkty, niejednokrotnie jednak mylone przez konsumentów.
Olej migdałowy charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (82 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (64 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (57,1 mg/100 g).
Olej migdałowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych doskonale wpisuje się w dietę śródziemnomorską. Ponadto jest doskonałym źródłem alfa-tokoferolu (najbardziej aktywnej formy witaminy E) niezbędnego w diecie bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki: Olej migdałowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, koktajli, zup lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.


Wartość odżywcza
w 100gw porcji: 3 łyżeczki (12g)% RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 444 kJ/ 108 kcal 5%
Tłuszcz 100g 12g 17%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 8g 1g 5%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 64g 8g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 28g 3g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
kwas linolowy LA (omega-6) 27 g/100 g
kwas oleinowy(omega-9) 63 g/100 g
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 8 sugerowanych porcji produktu,
Opakowanie 250 ml zawiera 19 sugerowanych porcji produktu.

Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej migdałowy jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.

Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 100 ml. 250 ml

Kraj pochodzenia: Polska

Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia.

Waga 0.5 kg
Producent:

Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno

Produkty powiązane