Kategorie Bloga

Główna

Olej z Ostropestu zimnotłoczony nierafinowany nieoczyszczony 250ml OLVITA

5907591923167

OLVITA »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Dostępny

Ostatnie egzemplarze!

23,31 zł

Więcej informacji

SUPLEMENT DIETY


Nierafinowany olej z ostropestu z rodzinnej firmy Ol’Vita pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Należy do naszych sztandarowych produktów, niezwykle cenionych przez naszych klientów. Dobór najwyższej jakości surowca, oprócz najnowszej technologii tłoczenia, to klucz do sukcesu. Dojrzały, połyskujący i optymalnie wykształcony – to najlepszy surowiec do tłoczenia tak wartościowego oleju. Niska temperatura tłoczenia (od +35 do +40 °C) pozwala na zachowanie najcenniejszych substancji aktywnych zawartych w ostropeście. Olej charakteryzuje się delikatnym, lekko ziołowym smakiem i zapachem.
Olej z ostropestu – cena tym korzystniejsza im większe opakowanie

Dla kogo: Dla dorosłych w celu uzupełnienia diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Kolor: jasnożółty/ żółty Zapach: delikatny, ziołowy Smak: delikatny, ziołowy, niedominujący potrawę

Mając jednak na uwadze fakt, iż jest produktem naturalnym poszczególne partie produktu mogą nieznacznie się od siebie różnić. Do czynników wpływających na takie cechy należą, np.: rodzaj gleby, region uprawy ziarna, odmiana, pogoda, itp.

Termin przydatności do spożycia:
Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia olej ten posiada 12-miesięczny termin przydatności do spożycia od daty jego wytłoczenia. Podana data jest niezależna od daty otwarcia opakowania. Data znajduje się na tylnej etykiecie butelki. Ponieważ produkt ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych klientów, oferowany jest w częstych i zawsze przebadanych partiach. Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data, tym mniej stabilny produkt.

Przechowywanie:
Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu lodówce.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

UWAGA:

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Osad w oleju
Nasze wieloletnie doświadczenie wskazuje, że oleje tłoczone na zimno nie powinny zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może za to mętnieć lub wytracać mleczno- biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.

Olej z ostropestu jest suplementem diety, można go spożywać bezpośrednio z łyżeczki. I tak spożyty na około 30 minut przed posiłkiem pobudzi wydzielanie żółci, tym samym będzie wspomagać trawienie. Natomiast spożyty jako składnik posiłku będzie doskonałym źródłem tłuszczu (cennych kwasów nienasyconych) w diecie.

Dzienna zalecana do spożycia porcja: 12 g ( 3 łyżeczki = 13 ml)
Ze względu na swój niedominujący smak i zapach doskonale nadaje się również do sałatek, surówek, past do chleba, koktajli czy potraw z warzyw.

Należy pamiętać, iż oleje zimno tłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości. Zdecydowanie nie nadają się do smażenia.

Składniki:

olej z nasion ostropestu plamistego zimno tłoczony nieoczyszczony.

Dzienna zalecana do spożycia porcja: 12 g ( 3 łyżeczki = 13 ml) zawiera: 
Kwasy tłuszczowe nienasycone 9,5g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6,3g
W tym omega – 6 (kwas linolowy) 5,9g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,2g
W tym omega -9 (kwas oleinowy) 3g

Zawartość kwasów tłuszczowych w 100 g produktu:
kwas linolowy LA 49,4 g/ 100 g
kwas oleinowy 24,8 g/100 g

Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej mętnieje i tężeje, często tworzy na dnie mlecznobiałe wytrącenia. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.

Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek.

Kraj pochodzenia: Czechy

Informacje o alergenach:

W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.

Zawartość netto:

250ml

Producent:

Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno

Produkty powiązane