Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5907591923273
Zapytaj o produktProdukt chwilowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Powstaje w wyniku tłoczenia nasion soi zwyczajnej nie modyfikowanej genetycznie. Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych oleistych jest niska i wynosi 18-24%. Spożywanie oleju sojowego korzystnie wpływa na organizm. Odgrywa szczególną rolę w profilaktyce cywilizacyjnych chorób metabolicznych (choroby serca i układu krążenia, choroby po podłożu zapalnym i alergicznym, osłabienie koncentracji). Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśla smak i aromat mięs i surówek, dodatkowo podnosi wartość odżywczą przygotowanych dań.
Skład
Skład kwasów tłuszczowych oleju sojowego to przede wszystkim kwasy jednonienasycone 23-32%, kwasy wielonienasycone 50-64% w tym 2-12% kwasu γ-linolowego. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT olej sojowy zimno tłoczony jest wysoko cenionym olejem jadalnym. Olej sojowy zimno tłoczony jest źródłem naturalnej witaminy E (10-15mg/100g), fosfolipidów, a w szczególności lecytyny, fitosteroli przede wszystkim sitosterolu. Sitosterol obniża poziom cholesterolu we krwi jak też hamuje wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900kcal(3700kJ)
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
białko:0g ,
węglowodany:0g ,
tłuszcz:100g
Zastosowanie
Może też być spożywany bezpośrednio: 1-2 łyżek dziennie. Olej sojowy stosowany jest również w kosmetyce, bezpośrednio na skórę (skóra tłusta ze skłonnościami do łojotoku). Używany również do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu, mydeł.
Nie zalecany osobą uczulonym na soję, może wywołać skutki alergiczne.
Pojemność:
500ml
Producent:
OLVITA