Kategorie Bloga

Główna

Olej arganowy spożywczy BIO butelka szklana 250ml EFAS

0000002798

EFAS Maroko PRODUKT »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Produkt chwilowo niedostępny

61,52 zł

Więcej informacji

OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY - butelka szklana 250 ml

OLEJ ARGANOWY - W PEŁNI NATURALNY PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.

OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY DELIKATNIE PACHNIE ORZESZKAMI! (jest prażony w niższej temperaturze niż inne oleje arganowe spożywcze co nadaje mu subtelną orzechową nute nie tak dominującą jak w mocniej prażonych olejach ).

Olej dostępny w naszym sklepie produkowany jest przez firmę EFAS – jednego z największych producentów w MAROKU.

Olej arganowy nazywany jest „kulinarnym Złotem Maroka”. Powstaje z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem do uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występują drzewa, został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Olej arganowy wytwarzany jest w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie wydobytych z nich ziaren. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on filtracji. 

MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

  • Orzechowy smak i aromat sprawiają, że doskonale pasuje do sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. 

  • Jest używany jako idealny dodatek do potraw z dziczyzny.

  • Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.

  • Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)

  • Olej nie powinien być smażony, by nie utracić swoich cennych właściwości.


OLEJ ARGANOWY wpływa korzystnie na:

  • prawidłowy poziomu cholesterolu

  • pracę serca i układu krążenia

  • odporność organizmu

  • funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego

WIĘCEJ O OLEJU SPOŻYWCZYM NAPISANE JEST NA NASZYM BLOGU – ZAPRASZAMY.


DLACZEGO JEST TAKI CENNY?

Olej arganowy ma silne właściwości antyoksydacyjnedzięki czemu może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Olej zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych - 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Posiada również dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Zawarty w oleju arganowym kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F", ma właściwości  przeciwzapalne, immunostymulujące (podnosi odporność orgnanizmu na zakażenia) oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Olej arganowy jest bogaty w metabolity wtórne, w tym sterole roślinne, które działają ochronnie i regenerująco na komórki organizmu człowieka.

Produkcja oleju arganowego w Maroko:

https://www.youtube.com/watch?v=gGzRoaUzWlU

Składniki (INCI):

100% Argania spinosa kernel oil

Przechowywanie:

Przechowywać z dala od źródła światła, w temperaturze pokojowej.

Z pierwszego tłoczenia na zimno.

Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert.

Kraj Pochodzenia:

Maroko

Pojemność:

250 ml

Produkcja:

EFAS , Maroko

Produkty powiązane