Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
0000002798
Zapytaj o produktProdukt chwilowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
OLEJ ARGANOWY - W PEŁNI NATURALNY PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY DELIKATNIE PACHNIE ORZESZKAMI! (jest prażony w niższej temperaturze niż inne oleje arganowe spożywcze co nadaje mu subtelną orzechową nute nie tak dominującą jak w mocniej prażonych olejach ).
Olej dostępny w naszym sklepie produkowany jest przez firmę EFAS – jednego z największych producentów w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest „kulinarnym Złotem Maroka”. Powstaje z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem do uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występują drzewa, został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.
Olej arganowy wytwarzany jest w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie wydobytych z nich ziaren. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on filtracji.
MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
Orzechowy smak i aromat sprawiają, że doskonale pasuje do sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
Jest używany jako idealny dodatek do potraw z dziczyzny.
Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
Olej nie powinien być smażony, by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY wpływa korzystnie na:
prawidłowy poziomu cholesterolu
pracę serca i układu krążenia
odporność organizmu
funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego
WIĘCEJ O OLEJU SPOŻYWCZYM NAPISANE JEST NA NASZYM BLOGU – ZAPRASZAMY.
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
Olej arganowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Olej zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych - 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Posiada również dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Zawarty w oleju arganowym kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F", ma właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące (podnosi odporność orgnanizmu na zakażenia) oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Olej arganowy jest bogaty w metabolity wtórne, w tym sterole roślinne, które działają ochronnie i regenerująco na komórki organizmu człowieka.
Produkcja oleju arganowego w Maroko:
https://www.youtube.com/watch?v=gGzRoaUzWlU
Składniki (INCI):
100% Argania spinosa kernel oil
Przechowywanie:
Przechowywać z dala od źródła światła, w temperaturze pokojowej.
Z pierwszego tłoczenia na zimno.
Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert.
Kraj Pochodzenia:
Maroko
Pojemność:
250 ml
Produkcja:
EFAS , Maroko