Kategorie Bloga

Główna

Amarantus ekspandowany 200g INTENSON

5903240278244

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Produkt chwilowo niedostępny

8,90 zł

Więcej informacji

Amarantus ekspandowany (200g)

Amarantus nazywany jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków. Indianie widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Bez wątpienia w czasach współczesnych amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przynosząc zdrowie jego konsumentom. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.

Amarantus pod względem zawartości żelaza jest absolutnym liderem. Zawiera go nawet 5cio krotnie więcej od szpinaku lub pszenica. Jest rewelacyjnym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż białko z mleka czy roślin strączkowych, a przy tym nie zawiera glutenu. Wyróżnia się wyjątkowo drobną frakcją skrobi, blisko pięć razy łatwiejszą do strawienia niż na przykład skroba zawarta w kukurydzy.

Białko zawarte w amarantusie jako jedno z nielicznych białek roślinnych posiada komplet najważniejszych aminokwasów egzogennych takich jak  lizyna, tryptofan i metionina.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!

Amarantus ekspandowany nazywany jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki. Indiane widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.
Amarantus ekspandowany może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.

W swoim składzie zawiera:
Więcej wapnia niż mleko,
Więcej żelaza niż szpinak,
Więcej magnezu niż czekolada,
Więcej błonnika niż owies,
Więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.
Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
Skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
poza tym znajdują się jeszcze:cynk, potas i fosfor.

Sposób użycia:

dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.

Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych, gorczycy, glutenu, sezamu, soi.


Skład:
100% szarłatu


Wartość odżywcza w 100 g produktu
wartość energetyczna 1754kJ (417 kcal)
białko 18 g
węglowodany 63 g
w tym cukry 0,4 g
tłuszcz 8 g
w tym kwasy nasycone 3 g
błonnik 14 g
sód 0,02 g


Masa netto:
200 g

Producent:
INTENSON
Polska

Opinie

Napisz opinię

Amarantus ekspandowany 200g INTENSON

Amarantus ekspandowany 200g INTENSON

Napisz opinię

Produkty powiązane