Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5901425309110
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Smalec gęsi firmy Desmal jest tłuszczem, który jest bardzo często stosowany nie tylko jako produkt spożywczy. Już od bardzo dawna medycyna ludowa wykorzystywała smalec gęsi do stosowania przy chorobach układu oddechowego. Dodatkowo ten rodzaj tłuszczu można stosować zewnętrznie jako środek rozgrzewający i oddziałujący na stawy i kręgosłup.
Smalec gęsi jest uważany za jeden z najlepszych i najzdrowszych tłuszczów do smażenia, gdyż wysoka temperatura nie niszczy jego składników odżywczych i witamin. W jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy występujący także w oliwie z oliwek.
Smalec Gęsi to w zasadzie nic innego od wytopionego tłuszczu sadełkowego z mięsa podczas jego obróbki termicznej (pieczenia), przy czym na 5kg sztuki ptactwa przypada nam około 1kg smalcu. Świeżo przygotowany smalec charakteryzuje jasno-szare zabarwienie oraz neutralny zapach.
Wg. podań Krajowej Rady Drobiarstwa w gęsim tłuszczu możemy doszukać się pierwiastków takich jak żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy, głównie A, D, B1, PP oraz E, ponadto na 100g produktu znajdziemy około 65,8g tłuszczów nienasyconych co daje stosunek 2/3 całkowitej zawartości dla tego mikroskładnika.
Produkt ten jest krajowy, nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników ani ulepszaczy smakowych.
Stosowanie:
Aby wykorzystać smalec gęsi jako środek wspomagający stawy, należy wymieszać słoiczek tłuszczu z opakowaniem aptecznego olejku rycynowego. Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Następnie przed każdym wieczornym udaniem się na spoczynek należy wcierać mieszankę w bolące stawy przez minimum 5 minut. Efekty są odczuwalne po około 2 tygodniach, jednak warto go powtarzać co wieczór jeszcze przez miesiąc.
Do smarowania okolic kręgosłupa wykorzystuje się także mieszankę smalcu z gęsi i olejku rycynowego. Kręgosłup należy się nacierać od 1 do 3 razy w tygodniu. Należy skropić mieszaniną cały kręgosłup i wcierać ją od dołu ku górze tak, aby jak najlepiej się ona wchłonęła. Czynność wykonywać coraz szybszymi ruchami w czasie jego stosowania przez około 15 minut
Smalcem gęsim można też wspomagać układ oddechowy. Ludowy przepis mówi że wystarczy łyżeczkę smalcu wraz z łyżeczką miodu rozpuścić w około pół szklanki gorącego mleka. Gotową miksturę należy wypijać od 1 do 3 razy dziennie, najlepiej przed snem. Można też wcierać smalec w plecy i klatkę piersiową.
Na bazie smalcu gęsiego można też wykonać maść Żywokostową na świeżym korzeniu żywokostu.
W kuchni smalec z gęsi można używać do pieczenia, gotowania i smażenia, a nawet jako dodatek do chleba.
Składniki:
100% tłuszczu gęsiego sadełkowego.
Zawartość:
300ml
Producent:
DESMAL