Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5901425309134
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Smalec z gęsi firmy Desmal jest tłuszczem, który jest bardzo często stosowany nie tylko jako produkt spożywczy. Już od bardzo dawna medycyna ludowa wykorzystywała smalec gęsi do stosowania przy chorobach układu oddechowego. Dodatkowo można stosować zewnętrznie jako środek rozgrzewający i oddziałujący na stawy i kręgosłup.
Smalec gęsi jest uważany za jeden z najlepszych i najzdrowszych tłuszczów do smażenia, gdyż wysoka temperatura nie niszczy jego składników odżywczych i witamin.
Smalec Gęsi to w zasadzie nic innego od wytopionego tłuszczu sadełkowego z mięsa podczas jego obróbki termicznej (pieczenia), przy czym na 5kg sztuki ptactwa przypada nam około 1kg smalcu. Świeżo przygotowany smalec charakteryzuje jasno-szare zabarwienie oraz neutralny zapach.
Wg. podań Krajowej Rady Drobiarstwa w gęsim tłuszczu możemy doszukać się pierwiastków takich jak żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy, głównie A, D, B1, PP oraz E, ponadto na 100g produktu znajdziemy około 65,8g tłuszczów nienasyconych co daje stosunek 2/3 całkowitej zawartości dla tego mikroskładnika.
W jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy występujący także w oliwie z oliwek. Właściwości smalcu z gęsi dostępnego w naszym sklepie internetowym są bardzo szerokie, dlatego zachęcamy do eksperymentowania z produktem, przede wszystkim kulinarnie. Produkt ten jest krajowy, nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników ani ulepszaczy smakowych. Ponadto jego cena jest całkiem przystępna, dzięki czemu każdy może go nabyć.
WSKAZANIA:
- odżywienie i regeneracja stawów i kręgosłupa,
- problemy zwyrodnieniowe stawów,
- problemy układu oddechowego.
STOSOWANIE:
Aby wykorzystać smalec gęsi jako środek wspomagający stawy, należy wymieszać słoiczek tłuszczu z opakowaniem aptecznego olejku rycynowego. Tak przygotowaną miksturę należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Następnie przed każdym wieczornym udaniem się na spoczynek należy wcierać mieszankę w bolące stawy przez minimum 5 minut. Efekty są odczuwalne po około 2 tygodniach, jednak warto go powtarzać co wieczór jeszcze przez miesiąc.
Do kuracji wspomagającej kręgosłup wykorzystuje się także mieszankę smalcu z gęsi i olejku rycynowego. Kręgosłup należy się nacierać od 1 do 3 razy w tygodniu. Należy skropić miksturą cały kręgosłup i wcierać ją od dołu ku górze tak, aby jak najlepiej się ona wchłonęła. Zabieg powinien być wykonywany coraz szybszymi ruchami w czasie jego stosowania i trwać około 15 minut.
Smalcem gęsim można też wspomagać schorzenia układu oddechowego. Ludowy przepis mówi że wystarczy łyżeczkę smalcu wraz z łyżeczką miodu rozpuścić w około pół szklanki gorącego mleka. Gotową miksturę należy wypijać od 1 do 3 razy dziennie, najlepiej przed snem. Można też wcierać smalec w plecy i klatkę piersiową.
Na bazie tłuszcz z gęsi można też wykonać maść Żywokostową na świeżym korzeniu żywokostu.
W kuchni tłuszcz gęsi można używać do pieczenia, gotowania i smażenia, a nawet jako dodatek do chleba.
Składniki:
100% tłuszczu gęsiego sadełkowego.
Zawartość:
720ml
Producent:
DESMAL