Kategorie Bloga

Główna

Masło Ghee 500g KHANUM

5019124051008

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Produkt chwilowo niedostępny

32,70 zł

Więcej informacji

Masło Ghee 500g KHANUM

Wysokiej jakości Ghee. W pełni naturalne, bez dodatku soli i laktozy jest doskonałą alternatywą dla oleji utwardzanych. Posiada złocisty kolor i przyjemny orzechowy smak i aromat. Przygotowane na nim potrawy nabierają innego niezwykłego smaku. Idealne do smażenia warzyw, naleśników, gotowania, duszenia. Doskonałe do curry i dań z ryżu. 2 łyżeczki ghee dodane do ryżu, kaszy czy warzyw sote sprawia, że potrawa uzyskuje niezwykły smak

Ghee jest często nazywane sklarowanym masłem. Jednak proces otrzymywania wysokiej jakości ghee różni się bardzo od klarowania współcześnie dostępnego "masła". Oryginalne ghee posiada niezwykłe właściwości, które nie posiada sklarowane masło. Jest przygotowywane w długotrwałym i żmudnym procesie, podczas którego białka mleka i zanieczyzczenia zostają usunięte. Ghee to czysty tłuszcz, bez żadnych dodatków, może być przechowywane w zaciemnionym miejscu przed długi czas - nawet kilkanaście miesięcy.
Nie przypala się i nie jełczeje nawet po dlugim czasie przechowywania. Można je podgrzewać do dużo większej temperatury niż pozostałe tłuszcze. Nie wsiąka w smażone potrawy tak mocno jak inne tłuszcze, więc jest produktem bardzo wydajnym, oraz przede wszystkim jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jedna łyżka ghee odpowiada czterem łyżkom oleju.

Jest uznane za jedną z rasajanas, czyli leczniczych środków utrzymujących w równowadze oraz zdrowiu ciało i umysł. Ghee jest ważną częścią ajurwedyjskiej kuchni oraz medycyny.

Korzyści prozdrowotne spożywania prawdziwego ghee:
- pobudza produkcję soków trawiennych, zwiększając w ten sposób możliwości trawienne, podczas gdy inne tłuszcze jak masło czy oleje spowalniają proces trawienia,
- posiada właściwości wspomagające przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu,
- w medycynie ajurwedyjskiej polecane jest w celu zwiększenia zdolności uczenia się i pamięci, leczenia oparzeń,
- ma właściwości wygładzające skórę,
- jest bogate w antyoksydanty,
- wzmacnia system odpornościowy,
- zwiększa siły życiowe organizmu (ojas),
- ma właściwości antywirusowe

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
- wartość energetyczna: 3692 kJ / 898 kcal 
- białko: 0 g 
- węglowodany: 0 g 
- tłuszcz: 99,85 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 63,3 g 
- błonnik: 0 g 
- sód: 0 g 


SKŁAD :
tłuszcz mleczny min. 99,8 %, max. wilgotność 0,2%, aromat: maślan etylu 0,01%

Zawartość:

500g

Producent:

KHANUM

Opinie

Napisz opinię

Masło Ghee 500g KHANUM

Masło Ghee 500g KHANUM

Napisz opinię

Produkty powiązane