Kategorie Bloga

Główna

Mąka z żołędzi bez glutenu ekologiczna 500g DARY NATURY

5902768527087

Dary Natury »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Dostępny

Ostatnie egzemplarze!

9,56 zł

Więcej informacji

Mąka z żołędzi bez glutenu ekologiczna 500g DARY NATURY

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość  cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie  bogatsza  w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad  5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Sposób użycia:

Mąkę  żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji   2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej  i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby.

 

Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np.

  •   Dodatek do makaronu

  •   Do omletów z jaj

  •   Do placków ziemniaczanych (dodając do 2/3  tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi

 

Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika.

Zawartość podstawowych składników w suchej masie:

  • Sód 17 mg/kg

  • Potas 4500 mg/kg

  • Fosfor 730 mg/kg

  • Wapń 740 mg/kg

  • Magnez 340 mg/kg

  • Błonnik 16,8 %

  • Białko 4,1 %

  • Kwasy tłuszczowe  5,1 %

  • Sole mineralne 1,2 %

  • Węglowodany 72,8 %

  • Wartość  energetyczna  322 kcal / 100g

                                                  1355 kJ /100g

Skład:

żołędzie eko 100% 

Masa netto:

500g

Producent:

DARY NATURY

Opinie

Napisz opinię

Mąka z żołędzi bez glutenu ekologiczna 500g DARY NATURY

Mąka z żołędzi bez glutenu ekologiczna 500g DARY NATURY

Napisz opinię

Produkty powiązane