Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5907814665065
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2016-03-03
Ciecierzyca to roślina wywodząca się z rodziny bobowatej. Roślina jest wyłącznie rośliną uprawną, i jest uprawiana głównie w Azji zachodniej. Sama roślina jest znana już od bardzo dawna i stanowiła częsty składnik diety wielu ludów w starożytności. Ciecierzyca wyglądem przypomina groch i jest wykorzystywana podobnie jak on. Po wymieszaniu z oliwą z cieciorki powstanie smaczna pasta, którą można smarować chleb. Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Składniki:
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania:
uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz - 4,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 45 g, w tym cukry - 11 g
Błonnik - 17 g
Białko - 22 g
Sól - 0,06 g
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Turcja