Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5903111093006
Zapytaj o produktDostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2016-06-21
Pektyna jest to naturalna substancja żelująca występująca w owocach. Jej występowanie w owocach zależy od gatunku i w niektórych jej zawartość powoduje naturalne zagęszczanie się przetworów, a do innych najlepiej dodać ją w postaci takiej właśnie gotowej wysuszonej naturalnej pektyny. Można jednoznacznie uznać że jest ona idealna do przygotowania galaretek a także dżemów owocowych na zimę, a także innych wymyślnych przetworów owocowych w których zależy nam na naturalnym zeżelowaniu ich masy.
Pektyna owocowa nie zawiera sztucznych środków konserwujących przez co jest ona bezpieczna dla zdrowia. Przyjmuje się, że aby przetwory stabilnie zachowały smak, a owoce nie stwardniały, należy zastosować mniej więcej 8g pektyny na 500g użytych owoców. Zagęszczacz do dżemów, naturalna frużelina, galaretka z owoców, Czym zżelować konfitury, pektyna jabłkowa, naturalna pektyna tak bywa nazywana i wyszukiwana. W ostatnich latach pektyna jako środek zagęszczający przetwory owocowe stała się bardzo popularna i z roku na rok zyskuje kolejnych zwolenników. Zamiast cukru można zastosować Ksylitol, erytrytol czyli naturalne słodziki o niższym indeksie glikemicznym. Przepisy na dżemy z pektyną można znaleźć na blogach o zdrowej żywności. Cena pektyny nie jest wysoka.
Jak używać pektynę do przetworów - sposób przygotowania:
1. Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
2. Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.
4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Przestrzeganie receptury zapewnia najlepsze rezultaty i smaczne naturalnie żelowane produkty
Zastępująć w przepisie owoce sokiem z nich, uzyskasz pyszną galaretkę zestaloną naturalnym zagęszczaczem jakim jest właśnie pektyna owocowa.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pektyna - skład:
pektyna amidowana 100%
Zawartość:
30g
Producent:
C&G Sp. Z o.o. Jasło