Kategorie Bloga

Główna

Olej z pestek czarnej porzeczki zimnotłoczony nieoczyszczony 250ml OLVITA

5903111707729

OLVITA »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Produkt chwilowo niedostępny

64,90 zł

Więcej informacji

Olej z pestek czarnej porzeczki pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno pestek czarnej porzeczki polskiego pochodzenia. Siła i naturalna moc zamknięta w pestce czarnej porzeczki stała się naszą inspiracją do poszukiwań technologii, która pozwoliłaby na pozyskanie oleju bez uszczerbku na wartościach bezcennych substancji aktywnych. Nasza wiedza, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dziś możemy szczycić się produkcją tego oleju, jako jedna z pierwszych firm w Polsce.
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.

Charakteryzuje go:
– wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (92 g/100 g),
– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omeg-3 ( 15 g/100 g)
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (około 78 g/100 g),
– obecność kwasu gammalinolenowego GLA (13-14 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (118 mg/100 g).
Na szczególną uwagę zasługuje niemalże idealna proporcja kwasów tłuszczowych omega 6 : omega 3 ( 3,6 : 1) i proporcji witaminy E do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż w diecie bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E jest niezbędna jako antyoksydant.
Kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia: 10 g LA dziennie i 2 g ALA dziennie.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki: Olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, lodów, sałatek, koktajli, jogurtów lub innych potraw.
Olej ten posiada aromatyczny-owocowy, charakterystyczny dla oleju z pestek czarnej porzeczki smak i zapach. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Dominuje i podkreśla smak potrawy.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.

Wartość odżywczaw 100gw porcji: 1 łyżeczka (4g)% RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 148 kJ/ 36 kcal 2%
Tłuszcz 100g 4g 6%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 8g 0g 10%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 14g 1g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 72g 3g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
kwas linolowy LA 47 g/100 g
kwas alfa-linolenowy ALA (omega-3) 15 g/100 g
kwas oleinowy 12,4 g/100 g

kwas gamma – linolenowy (GLA) 14,3 g/100 g
% RWS – Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu.

Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej potrafi całkowicie stężeć i zmętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.

Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek.
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml

Kraj pochodzenia: Polska

Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.

Waga 0.4 kg
Producent:

Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno

Produkty powiązane