Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
5902020918479
Zapytaj o produktProdukt chwilowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2016-10-05
Pierzga to inaczej zmagazynowany przez pszczoły robotnice przefermentowany z udziałem enzymów wydzielanych przez pszczoły pyłek kwiatowy.
Pszczoły znoszą w trakcie swoich lotów pyłek kwiatowy do ula a następnie magazynują go w komórkach plastra utworzonych na węzie. Tak zgromadzony pyłek poddawany jest fermentacji mlekowej z udziałem enzymów wydzielanych do pyłku przez pszczoły. Jest to proces fermentacji beztlenowej zachodzący w temparaturze około 35 stopni Celsjusza, takiej jaką pszczoły na stałe utrzymują w ulu.
Tak przefermentowany pyłek kwiatowy zmienia kolor na brunatno brązowy i ma kwaskowy smak. Pierzga jest naturalnym wyjątkowo wartościowym i bogatym w składniki odżywcze pokarmem dla larw, młodych pszczół a także dla matki pszczelej.
W zależności od okresu ilość pierzgi w ulu jest różna. Zależy to od stopnia rozwoju rodziny a także możliwości zdobycia odpowiedniej ilości pyłku przez pszczoły. Zazwyczaj najwięcej pierzgi w ulu jest w okresie wiosennym a także póżnym latem.
Odzyskiwanie pierzgi zgromadzonej w plastrach jest procesem żmudnym i pracochłonnym. Grudki pierzgi bywają "wydłubywane" ręcznie lub wcześniej zebrane plastry poddaje się silnemu przemrożeniu a następnie mieleniu które pozwala na oddzialenie pierzgi od wosku pszczelego. Najlepsza jakościowo pierzga świeżych o żółtym wosku poddanych w bieżącym roku a nie z przupadkowych starszych plastrów, które były wcześniej kilkukrotnie zaczerwione. Następnie tak pozyskane granulki pierzgi poddawane są mieleniu i kremowane z miodem lub suszone i sprzedawane jako pierzga sucha w naturalnych granulkach. Granulki pierzgi mają wielkośc komórki plastra pszczelego czyli około 5-5,5 mm średnicy. Pierzgę można przyjmować spożywając bezpośrednio przez ssanie w ustach jej granulek w ilości do 2 łyżeczek dziennie, a także rozpuszczając ją w letniej wodzie.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowywana przez pszczelarzy pierzga w miodzie, w której zazwyczaj udział pierzgi stanowi 20% a pozostała częśc produktu to zazwyczaj miód wielokwiatowy lub miód akacjowy. Tak przygotowana pierzga w miodzie jest łatwa do spożycia i bardzo smaczna.
Pierzga wspomaga osłabiony organizm, chroni przed infekcjami, może być spożywana przez osoby w każdym wieku. Najlepiej przyjmować 2 razy dziennie po około jednej łyżeczce czystej pierzgi lub łyżkę stołową pierzgi w miodzie dziennie.
Stosowanie:
1-2 łyżeczki dziennie
UWAGA osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność
Skład:
pierzga 20% miód wielokwiatowy 80%
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Zawartość:
440g
Producent:
PASIEKA LEBAN