Kategorie Bloga

Główna

Pektyna do dżemów 100% na 10 kg owoców 150g MOJA NATURA

5902751325508

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Dostępny

21,90 zł

146,00 zł za 1kg

Więcej informacji

Kupując ten produkt płacisz za czystą 100% PEKTYNĘ bez wypełniaczy i dodatków.

Na niektórych aukcjach w sprzedaży można znaleźć pektynę z sacharozą lub dekstrozą czyli innymi cukrami.

NASZA PEKTYNA NIE POSIADA DODATKU CUKRU.

Nasza pektyna wystarcza na 10 kg owoców wymagających dodatku dużej ilości pektyny i na znacznie więcej owoców wymagających mniejszej ilości pektyny.

Pektyna amidowana do dżemów MOJA NATURA została otrzymana z skórek owoców. Ze względu na swoje właściwości pektyna jest doskonałym środkiem żelującym do domowych przetworów, galaretek, soków owocowych a nawet deserów. Pektyna jest substancją występującą naturalnie w owocach a jej ilość zależy przede wszystkim od gatunku, czego naturalną konsekwencją jest samoczynne zagęszczanie się przygotowanych z takich owoców przetworów. W przypadku kiedy w naszych ulubionych owocach znajduje się niewystarczająca ilość pektyny do wykonania przetworów, wtedy możemy dodać już gotowej i wysuszonej pektyny w odpowiedniej ilości. Naturalna pektyna amidowana pozwoli nam przygotować wyśmienite przetwory domowe bez konieczności korzystania innych substancji żelujących, często z domieszką zbędnych konserwantów.

NA OPAKOWANIU Z TYŁU ZNAJDZIESZ PONIŻSZY PRZEPIS – Nie musisz go drukować i nie zapomnisz jak to było z ilościami składników na 1 kg owoców.

Sprawdzony przepis na dżem z 1 kg owoców

Przygotować 1 kg owoców i max 0,5 kg cukru. (Należy brać pod uwagę że różne owoce mają inną zawartość cukru oraz pektyn). Z tego powodu ilość cukru i ilość pektyn dobieramy w zależności od słodkości owoców oraz zawartości pektyn.

Owoce zawierające mało własnych pektyn (zalecane 15g pektyny na 1 kg owoców):

  • truskawki

  • wiśnie

  • czereśnie

  • gruszki

  • borówka amerykańska (późniejsza)

  • rabarbar

  • dziki bez

Owoce zawierające średnią ilość pektyn (wymagają mniejszej ilości pektyny ok.10g na 1 kg):

  • morele

  • maliny

  • jeżyny

  • borówka amerykańska (wczesna)

  • mało dojrzałe renklody

  • dojrzałe jabłka

Owoce bogate we własne pektyny (niewielka ilość pektyn lub żelują same):

  • czarne porzeczki

  • czerwone porzeczki

  • agrest

  • żurawina

  • śliwki

  • mirabelki

  • mało dojrzałe jabłka

  • pigwa

Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 15g pektyny wymieszać z połową szklanki cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Następnie do gotujących owoców wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Dżem należy pasteryzować przez 20 min.

Skład:

Pektyna amidowana – 100%

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna – 1130 kJ / 270 kcal;

Tłuszcz – 0 g

Węglowodany – 44 g w tym cukry 44 g;

Białko 0,5g;

Sól – 3,8 g;

Błonnik – 46 g.

Uwaga:

Może zawierać alergeny: sezam, orzechy, gorczycę, soję, gluten.

Zawartość:

150g

Kraj Pochodzenia:

Niemcy

Producent:

przez Prowend dla Moja Natura

Produkty powiązane