Kategorie Bloga

Główna

Obniżka!

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250ml BIQOIL

5907722370440

BIOOIL »

Zapytaj o produkt
Dostępność produktu:

Dostępny

42,90 zł

45,90 zł

Więcej informacji

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250ml BIQOIL

Czarnuszka siewna - w literaturze łacińskiej zwana jako Nigella sativa, lub inaczej jako czarny kmin, to roślina wywodząca się z terenów Iraku oraz Turcji, jednak obecnie uprawy znajdują się w wielu krajach świata, w tym między innymi w Polsce. Roślina znana była już w starożytnym Egipcie co najmniej w roku 1550 r. p.n.e., a dzbany z nasionami tej rośliny znajdywane były nawet w grobie Tutenchamona. Nazywana wtedy była "złotem faraonów". Początkowo wykorzystywana jako przyprawa, wraz z czasem znajdywała swoje zastosowanie w ziołolecznictwie.

W okresie średniowiecza uprawiana była między innymi przez mnichów w przyklasztornych ogródkach. Nasiona czarnuszki zawierają nawet do 40% tłuszczu oraz do 1,5% olejków eterycznych i wielu innych substancji odżywczych. Sam olej w około 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy (omega6) czy kwas oleinowy (omega9) i kwas alfa-linolenowy (omega3). Olej z nasion czarnuszki to jednak nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – to również witamina E, beta-karoten, biotyna, sterole i inne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.Olej z czarnego kminu to alternatywna nazwa tego oleju. Cena oleju z czarnuszki jest wyższa od niektórych olejów jednak cena wynika z ceny surowca czyli nasion czarnuszki a także zawartości procentowej w nich czystego oleju.

Olej tłoczony z nasion tej niezwykle wartościowej rośliny to jeden z prawdziwych skarbów natury. Olej na chwilę obecną szeroko wykorzystywany jest w fitoterapii, kupuje się go ponieważ może przyczyniać się do obniżenia poziomu glukozy we krwi jak również trójglicerydów i cholesterolu. Bardzo często wykorzystywany jest także przy różnych dolegliwościach alergicznych, takich jak katar, astmy, egzemy czy atopia skóry. Klienci wybierają go pod postacią płynną lub kapsułek, w zależności od preferencji. Na rynku dostępna jest również herbata z nasionami czarnuszki z zastosowaniem przy dolegliwościach trawiennych, może bowiem ograniczać wzdęcia, oraz poprawiać funkcje trawienne.

Olej z czarnuszki jest bardzo charakterystyczny w smaku, do tego stopnia, że ciężko go porównać z czymś innym. W kuchni nadaje się do stosowania JEDYNIE na zimno, ponieważ ze względu na charakterystykę tego oleju jego podgrzanie spowodowało by utratę cennych substancji odżywczych. Doskonale nadaje się więc jako sos sałatkowy, składnik różnego rodzaju koktajlów czy nawet past kanapkowych.

Poza oczywistym zastosowaniem kulinarnym, które jest bardzo często rekomendowane przez dietetyków, ten dobroczynny olej może być wykorzystywany również w celach kosmetycznych. Nadaje się między innymi do olejowania włosów oraz jest wykorzystywany jako składnik balsamów, mydeł, szamponów czy odżywek do ciała czy włosów.

Składniki:

100% olej z czarnuszki firmy Laboratorium BIOOIL®

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna 3700 kJ/900 kcal

Tłuszcz 100 g

w tym:

Kwasy tłuszczowe nasycone 16 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 24 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 60 g

Węglowodany 0 g

w tym:

cukry 0 g

białko 0 g

sól 0 g

Sposób użycia:

Olej z czarnuszki powinien być stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, sosów, deserów. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży

Zalecane warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych

Zawartość:

250ml

Producent:

BIQOIL

olej z czarnuszki BIOOIL czarnuszka biqoil

Opinie

Ocena 
2018-08-09

Renata Trzoska

Rewelacyjny olej - intensywny, korzenny, a do tego działa cuda

Ocena 
2018-04-11

Rewelacyjny

Jest naprawdę rewelacyjny. polecammm

Napisz swoją opinię

Napisz opinię

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250ml BIQOIL

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250ml BIQOIL

Napisz opinię

Produkty powiązane