Kategorie Bloga

Żywność bezglutenowa

Filtry kategorii

Produkty bezglutenowe

Jest 77 produktów.

W naszym sklepie pomiędzy wieloma kategoriami nie mogło zabraknąć tej, zawierającej produkty bezglutenowe. Celiakia czyli choroba polegająca na nietolerancji glutenu - specyficznego białka zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie wymaga do jej wyeliminowania całkowitej, lub częściowej zmiany diety opartej o produkty bezglutenowe. Na celiakię nie istnieje jeszcze lekarstwo. Przez całe życie osoba z celiakią musi przestrzegać diety bezglutenowej. Należy pamiętać, że raz zdiagnozowana choroba pozostaje w uśpieniu i jeśli dostarczymy odrobinę glutenu, musimy liczyć się z jej wznowieniem.

Zbożami które naturalnie nie zawierają glutenu są: ryż biały oraz brązowy, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa. mąki oraz kasze ze zbóż które są naturalnie bezglutenowe. Przy doborze produktów nie zawierających glutenu należy zwrócić uwagę na ostrzeżenia o ewentualnej jego zawartości jakie są powszechnie zapisane na produktach ogólnie dostępnych w przemyśle spożywczym ponieważ produkty powszechnie uznawane za bezglutenowe, mogą być na przykład konfekcjonowane w zakładzie w którym również pakowane są produkty zawierające gluten.

W naszym sklepie pomiędzy wieloma kategoriami nie mogło zabraknąć tej, zawierającej produkty bezglutenowe. Celiakia czyli choroba polegająca na nietolerancji glutenu - specyficznego białka zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie wymaga do jej wyeliminowania całkowitej, lub częściowej zmiany diety opartej o produkty bezglutenowe. Na celiakię nie istnieje jeszcze lekarstwo. Przez całe życie osoba z celiakią musi przestrzegać diety bezglutenowej. Należy pamiętać, że raz zdiagnozowana choroba pozostaje w uśpieniu i jeśli dostarczymy odrobinę glutenu, musimy liczyć się z jej wznowieniem.

Zbożami które naturalnie nie zawierają glutenu są: ryż biały oraz brązowy, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa. mąki oraz kasze ze zbóż które są naturalnie bezglutenowe. Przy doborze produktów nie zawierających glutenu należy zwrócić uwagę na ostrzeżenia o ewentualnej jego zawartości jakie są powszechnie zapisane na produktach ogólnie dostępnych w przemyśle spożywczym ponieważ produkty powszechnie uznawane za bezglutenowe, mogą być na przykład konfekcjonowane w zakładzie w którym również pakowane są produkty zawierające gluten.

Więcej
na stronę